PANEL TRZUSTKOWY

CRP- tzw. białko ostrej fazy
Badanie pozwala wykryć ostre stany zapalne w organizmie, których przyczyną są infekcje bakteryjne, a także niektóre procesy nowotworowe.

Amylaza w surowicy
Enzym ten w największym stężeniu występuję w trzustce i śliniankach, dlatego też badanie to ma głównie zastosowywanie w diagnostyce chorób trzustki, ślinianek, przewodu pokarmowego.

Amylaza w moczu
Badanie amylazy najlepiej jest wykonywać jednocześnie w surowicy i moczu. Amylaza bardzo szybko z krwi przechodzi do moczu i dlatego też oznaczenie jej stężenia zarówno we krwi jak i moczu ułatwia rozpoznanie ostrego zapalenia trzustki.

Glukoza
Podstawowe badanie w rozpoznawaniu cukrzycy i niektórych zaburzeń metabolicznych (choroby trzustki, tarczycy, wątroby).

Lipaza
Oznaczenie lipazy jest przydatne zwłaszcza w chorobach trzustki. Enzym ten jest bardziej swoistym wskaźnikiem schorzeń trzustki niż amylaza i dłużej jego wzrost utrzymuje się we krwi. Lipaza jest rozkładana głównie w kanalikach nerkowych dlatego ich zniszczenie może być przyczyną nieznacznego wzrostu tego enzymu we krwi.

Ca 19-9
Jest to marker nowotworowy stosowany w diagnostyce raka przewodu pokarmowego, zwłaszcza w raku trzustki. Niewielki wzrost tego enzymu może występować także u ludzi zdrowych i w ostrych zapaleniach wątroby, pęcherzyka żółciowego i trzustki. W tych przypadkach wskazana jest kontrola tego oznaczenia po 2-3 tygodniach. Największy wzrost (ponad 1000 razy) obserwuje się w raku trzustki oraz raka w obrębie: żołądek, jelito, wątroba.