Rodzaj badania |
materiał do badania |
czas oczekiwania |
ALERGOLOGIA |
IgE całkowite |
surowica |
1 |
Alergeny w panelach |
Panel alergenów – mieszany: roztocze kurzu domowego, naskórek kota, łupież psa, cynodon palczasty (trawa), tymotka łąkowa, penicilinum notatum, Altenaria tenuis, brzoza brodawkowata, kryptomeria japońska, ambrosia elatior, babka lancetowata, parietaria lekarska |
surowica |
8 |
Panel alergenów pokarmowych: orzech laskowy, orzech ziemny, orzech włoski, migdał, mleko, białko jaja, żółtko jaja, kazeina, ziemniak, seler,marchew, pomidor, dorsz, krewetka, brzoskwinia, jabłko, soja,maka pszenna, sezam, maka żytnia. |
surowica |
8 |
Panel alergenów oddechowych: pyłki: brzozy brodawkowej, olszyny szarej, leszczyny, dębu, traw (mix), żyta, bylicy, babki lancetowatej, roztocze mączne, roztocze kurzu domowego, naskórki: psa, kota, konia, chominka, aspergillus fumigatus, penicylinum notatum, alternaria tenius. |
surowica |
8 |
IgE sp. GP1 – mieszanka traw wczesnych |
surowica |
4 |
IgE sp. TP9 – mieszanka drzew |
surowica |
4 |
IgE sp. WP3 – mieszanka chwastów |
surowica |
4 |
IgE sp. MP1 – mieszanka pleśni |
surowica |
4 |
IgE sp. FP2 – mieszanka ryby, skorupiaki, owoce morza |
surowica |
4 |
IgE sp. EP7 – mieszanka pierza |
surowica |
4 |
IgE sp. EP1 – mieszanka naskórków |
surowica |
4 |
IgE sp. GP4 – mieszanka traw późnych |
surowica |
4 |
IgE sp. FP5 – mieszanka żywności (dziecięca) |
surowica |
4 |
Alergeny – składniki kurzu, roztocza |
IgE sp. D1 – Dermatophagoides pteronyssinus |
surowica |
4 |
IgE sp. D2 – Dermatophagoides farinae |
surowica |
4 |
IgE sp. D70 – Acarus siro |
surowica |
4 |
IgE sp. D71 – Lepidoglyphus destructor |
surowica |
4 |
IgE sp. D72 – Tyrophagus putescientiae |
surowica |
4 |
IgE sp. E7 – odchody gołębia |
surowica |
4 |
IgE sp. H3 – mieszanka kurzu domowego (Bencard) |
surowica |
4 |
IgE sp. I6 – karaluch – prusak |
surowica |
4 |
IgE sp. E1 – sierść kota |
surowica |
4 |
IgE sp. E2 – sierść psa |
surowica |
4 |
IgE sp. E3 – sierść konia |
surowica |
4 |
IgE sp. E201 – pióra kanarka |
surowica |
4 |
IgE sp. E70 – pierze (pióra gęsi) |
surowica |
4 |
IgE sp. E78 – pióra papużki falistej |
surowica |
4 |
IgE sp. E86 – pióra kaczki |
surowica |
4 |
IgE sp. E84 – naskórek chomika |
surowica |
4 |
IgE sp. E82 – naskórek królika |
surowica |
4 |
IgE sp. E81 – naskórek owcy |
surowica |
4 |
IgE sp. E6 – naskórek świnki morskiej |
surowica |
4 |
IgE sp. G3 – kupkówka pospolita |
surowica |
4 |
IgE sp. G4 – kostrzewa łąkowa |
surowica |
4 |
IgE sp. G6 – tymotka łąkowa |
surowica |
4 |
IgE sp. G12 – żyto (pyłki) |
surowica |
4 |
IgE sp. T3 – brzoza |
surowica |
4 |
IgE sp. T4 – leszczyna |
surowica |
4 |
IgE sp. T2 – olcha |
surowica |
4 |
IgE sp. T14 – topola |
surowica |
4 |
IgE sp. T12 – wierzba |
surowica |
4 |
IgE sp. W9 – babka lancetowata |
surowica |
4 |
IgE sp. W6 – bylica pospolita |
surowica |
4 |
IgE sp. W10 – komosa biała |
surowica |
4 |
Alergeny – pleśnie |
IgE sp. M6 – Alternaria tenuis |
surowica |
4 |
IgE sp. M3 – Aspergillus fumigatus |
surowica |
4 |
IgE sp. M5 – Candida albicans |
surowica |
4 |
IgE sp. M2 – Cladosporium herbarum |
surowica |
4 |
IgE sp. M4 – Mucor racemosus |
surowica |
4 |
IgE sp. M1 – Penicillium notatum |
surowica |
4 |
Alergeny – mleczne |
IgE sp. F1 – białko jajka |
surowica |
4 |
IgE sp. F245 – jajko całe |
surowica |
4 |
IgE sp. F75 – żółtko jajka |
surowica |
4 |
IgE sp. F76 – alfa laktoalbumina |
surowica |
4 |
IgE sp. F77 – beta laktoglobulina |
surowica |
4 |
IgE sp. F78 – kazeina |
surowica |
4 |
IgE sp. F2 – mleko krowie |
surowica |
4 |
IgE sp. F81 – ser cheddar |
surowica |
4 |
IgE sp. F79 – gluten (gliadyna) |
surowica |
4 |
IgE sp. F11 – gryka |
surowica |
4 |
IgE sp. F6 – jęczmień |
surowica |
4 |
IgE sp. F8 – kukurydza |
surowica |
4 |
IgE sp. F7 – owies |
surowica |
4 |
IgE sp. F4 – pszenica |
surowica |
4 |
IgE sp. F9 – ryż |
surowica |
4 |
IgE sp. F14 – soja |
surowica |
4 |
IgE sp. F5 – żyto |
surowica |
4 |
Alergeny – mięsa i ryb |
IgE sp. F88 – baranina |
surowica |
4 |
IgE sp. F284 – indyk |
surowica |
4 |
IgE sp. F83 – kurczak |
surowica |
4 |
IgE sp. F26 – wieprzowina |
surowica |
4 |
IgE sp. F27 – wołowina |
surowica |
4 |
IgE sp. F3 – dorsz |
surowica |
4 |
IgE sp. F40 – tuńczyk |
surowica |
4 |
IgE sp. F15 – fasola |
surowica |
4 |
IgE sp. F12 – groch |
surowica |
4 |
IgE sp. F31 – marchew |
surowica |
4 |
IgE sp. F244 – ogórek |
surowica |
4 |
IgE sp. F86 – pietruszka |
surowica |
4 |
IgE sp. F25 – pomidor |
surowica |
4 |
IgE sp. F85 – seler |
surowica |
4 |
IgE sp. F35 – ziemniak |
surowica |
4 |
IgE sp. F48 – cebula |
surowica |
4 |
IgE sp. F92 – banan |
surowica |
4 |
IgE sp. F94 – gruszka |
surowica |
4 |
IgE sp. F49 – jabłko |
surowica |
4 |
IgE sp. F84 – kiwi |
surowica |
4 |
IgE sp. F33 – pomarańcza |
surowica |
4 |
IgE sp. F44 – truskawka |
surowica |
4 |
Alergeny – przyprawy, używki, orzechy |
IgE sp. F105 – czekolada |
surowica |
4 |
IgE sp. F93 – kakao |
surowica |
4 |
IgE sp. F221 – kawa |
surowica |
4 |
IgE sp. F403 – drożdże browarnicze |
surowica |
4 |
IgE sp. F89 – musztarda |
surowica |
4 |
IgE sp. F277 – koperek |
surowica |
4 |
IgE sp. F280 – pieprz czarny |
surowica |
4 |
IgE sp. F17 – orzech leszczyny |
surowica |
4 |
IgE sp. F256 – orzech włoski |
surowica |
4 |
IgE sp. F13 – orzech ziemny |
surowica |
4 |
IgE sp. I3 – jad osy |
surowica |
4 |
IgE sp. I1 – jad pszczoły |
surowica |
4 |
IgE sp. I5 – jad szerszenia europejskiego |
surowica |
4 |
IgE sp. I71 – jad komara |
surowica |
4 |
IgE sp. I73 – Chironomus plumosus (Ochotka piórkowa) |
surowica |
4 |
IgE sp. O1 – bawełna |
surowica |
4 |
IgE sp. K20 – wełna |
surowica |
4 |
IgE sp. K82 – latex |
surowica |
4 |
IgE sp. C204 – amoxycylina |
surowica |
4 |
IgE sp. P1 – glista ludzka |
surowica |
4 |